Spotify släpper fler möjligheter och funktioner för kreatörer under Stream On

Artister, låtskrivare, video- och innehållskreatörer, poddare och fans från hela världen deltog idag i Spotifys andra Stream On-event som sändes live från Los Angeles. Utöver representanter från Spotify deltog bland andra Alex Cooper, Bill Simmons, Ed Sheeran, Emma Chamberlain, Jennifer Lopez, GloRilla, Halsey, Joe Rogan, The Jonas Brothers, Karol G, Luke Combs, St. Vincent och Tash Sultana. Under eventet presenterades en rad nyheter och inspirerande berättelser, och Spotify demonstrerade nya artist- och kreatörsverktyg som kommer att släppas på plattformen.   

– Stream On handlar om hur vi på olika sätt levandegör Spotify och finns där för kreatörer oavsett var i karriären de befinner sig. Vårt fokus är att bygga den bästa plattformen för dem – en plats där de kan etablera och utveckla sin karriär, och där hela världen kan inspireras av deras kreativitet. I nästan 17 år har vi byggt, förbättrat och utvecklat plattformen för att möta kreatörernas behov och hjälpa dem att bli framgångsrika, säger Spotifys grundare och vd Daniel Ek.   

I samband med Stream On stärker Spotify sitt samarbete med världens kreatörer, till exempel genom nya funktioner i appen, en one-stop-shop för poddar och nya möjligheter för artister att engagera sig i sina fans.

– När vi blickar framåt är vi otroligt glada över att växla upp vår ambition och erbjuda nya format till ännu fler kreatörer. Vi skapar större möjligheter än någonsin till ökad kreativitet och utforskande, samtidigt som vi främjar det personliga genom att tillhandahålla de bästa resurserna för support och interaktivitet, säger Daniel Ek.

Vi hjälper fans att upptäcka kreatörer och artister

Under Stream On presenterade Spotify en av sina största uppdateringar sedan tjänsten lanserades: ett nytt, dynamiskt gränssnitt i mobilen byggt för en mer utforskande upplevelse, och som gör det möjligt att bygga djupare och mer meningsfulla relationer mellan artister och fans.  

Med den nya upplevelsen ges fansen en mer aktiv roll i utforskandet av ljud, samtidigt som kreatörerna får nya möjligheter att dela med sig av sina verk. Genom avancerade rekommendationer, en ny visuell canvas och en ny interaktiv design blir det enklare än någonsin att upptäcka nya ljudupplevelser, favoritartister, poddar eller ljudböcker. Syftet är att minska avståndet mellan kreatörer och fans – och att skapa förutsättningar för långsiktiga, varaktiga kontakter som sträcker sig bortom det virala.  

Nya Spotify kommer att rullas ut löpande till våra över 500 miljoner månatliga aktiva användare från och med idag. Detta är vad du kan förvänta dig:

 • Du som användare kan förhandslyssna på låtar, poddar och ljudböcker innan de spelas upp eller sparas. Vi introducerar också nya “genvägar” – vilket ger användarna enkel åtkomst till favoritlåtar, favoritpoddar och ljudspår som nyligen spelats.
 • Ett nytt Discovery-flöde under Sök ger användare tillgång till korta rörliga klipp som gör det lättare att upptäcka ny musik och poddar från deras favoritgenrer. Användare kan enkelt spara låtar i en spellista, följa artister och dela dem med sina vänner – allt på ett och samma ställe. Den som vill upptäcka mer kan enkelt utforska relaterade genrer och nya låtar genom hashtaggar i flödet.
 • Precis som för musik erbjuder vi nu automatisk uppspelning av poddar. När en podcast tar slut kommer ytterligare ett avsnitt automatiskt att spelas upp i linje med användarens smak och preferens.
 • Vår nya personliga AI DJ erbjuder användarna nya ljudupplevelser och förändrar hur användare upptäcker och lyssnar på musik.
 • Smart Shuffle är det enklaste sättet att med en enda knapptryckning blåsa nytt liv i personliga kurerade spellistor.

– Spotifys rekommendationer står för nära hälften av alla användares lyssningar. När en lyssnare bestämmer sig för att följa en kreatör lyssnar de i genomsnitt fem gånger mer på artistens musik. Det är därför nya upptäckter på Spotify – till skillnad från många andra plattformar – ger kreatörer så mycket mer än en flyktig viral framgång. De meningsfulla, långsiktiga relationerna är en viktig del i det som gör Spotify till en plattform för såväl etablerade som nya artister, säger Gustav Söderström, Spotifys Co-President och Chief Product & Technology Officer.

Stöttar artisters framgångar genom streaming

Vi presenterade också Loud & Clear, Spotifys årliga royaltyrapport för musikbranschen. Siffrorna för 2023 visar att fler artister än någonsin tidigare nått stora framgångar. Antalet artister som genererar $1M+, såväl som de som genererar $10 000+, har mer än fördubblats under de senaste fem åren. Spotify estimerar också att den artist som hamnar på plats 50 000 över de artister som tjänar mest genererade mer än 50 000 USD över alla inspelade intäktskällor.

Loud & Clear beskriver vidare hur Spotify betalar den stora majoriteten av varje intjänad dollar som musiken genererar – nästan 70 procent – tillbaka till branschen. Spotifys summerade utbetalningar till musikrättighetsinnehavare närmar sig nu 40 miljarder dollar.

Nya förbättrade verktyg möjliggör en större publik för artister

Vi utvecklar hela tiden de verktyg som hjälper artister att hitta och knyta starkare band till sina fans. Här är några av de nya funktioner som snart kommer att finnas tillgängliga inom Spotify for Artists:

 • Marquee är en sponsrad rekommendation i helskärmsformat som tipsar om en ny release till lyssnare som tidigare har visat intresse för en artist. I genomsnitt är Marquee 10 gånger mer kostnadseffektivt när det gäller att få nya lyssnare att streama musik på Spotify jämfört med annonser på de mest populära sociala medie-plattformarna.
 • Discovery Mode är ett verktyg där artister och deras team kan identifiera prioriterade låtar, vilket underlättar för Spotify att ta med dem i de algoritmer som formar personliga musikflöden. Idag är Discovery Mode tillgängligt på Spotify for Artists för en bredare grupp artister och deras team, inklusive tusentals independentartister och skivbolag.
 • Showcase är ett visuellt format i användarens nya home feed som visar upp en artists musik – nya såväl som äldre releaser – för användare vi tror kommer att lyssna. Showcase testas nu i samarbete med artister och skivbolag och kommer inom kort att göras tillgängligt för fler.

Vi presenterade också mer information om de nya intäktsströmmar som hjälper artister att växa: merchandise och live-events.

 • Ett nytt verktyg för konserter och merch hjälper användare att hålla koll på nya liveframträdanden. Användare kommer att kunna ta del av produkterbjudanden och konserttips på fler platser i appen. Användaren kan enkelt klicka på en ny knapp för att markera intresse för en konsert och därmed spara den i kalendern i Live Event-flödet. Användare kan justera sin geografiska plats och enkelt hitta konserter över hela världen, anpassade efter deras personliga smak.
 • Spotify utökar också sitt Fans First-program till att inkludera fler artister, vilket säkerställer att topplyssnare får mejl och aviseringar som ger dem särskild tillgång till konsertbiljetter och exklusiv merch.

Vi presenterade även nya funktioner som möjliggör för fler artister att uttrycka sig på nya sätt och skapa “buzz” bland fansen:

 • Spotify Clips gör det möjligt för artister att lägga till en 30-sekunders video till sina artistprofiler och albumsidor, för att skapa en fördjupad relation till den som lyssnar.  
 • Countdown Pages är ett dedikerat utrymme på en artists profil där fans kan spara album innan de släpps, se exklusiva videor, förbeställa merch, förhandsgranska låtlistor och se en timer räkna ner till en ny release.

 

Introducerar återigen Spotify for Podcasters – vår one-stop-shop för kreatörer

Flera poddkreatörer deltog på scenen för att visa upp den omarbetade plattformen Spotify for Podcasters. Webbplatsen samlar de bästa verktygen för att skapa, hantera, växa och generera intäkter från poddinnehåll. Det inkluderar:

 • Ökad tillgänglighet för Spotifys unika funktioner som videopoddar, interaktiva avsnitt med frågor och svar eller omröstningar, prenumerationer och analysverktyg.
 • Podcast Previews, Podcast Chapters, Spotify Labs och ett nytt utrymme för utbildningsmaterial i poddformat.
 • Megaphone – Spotifys hostinglösning för företag och publicister kommer framöver att integreras i Spotify for Podcasters. Netflix och australiensiska Schwartz Media har precis signats som två nya utgivare.

Vi tittade också tillbaka på tillväxten för Spotify Audience Network (SPAN); vår marknadsplats för ljud som kopplar samman poddutgivare och oberoende kreatörer med annonsörer, vilket inkluderar månatliga utbetalningar till de utgivare som väljer att delta.

 • Sedan lanseringen av SPAN 2021 har tjänsten vuxit med nästan 50 procent. Antalet annonsörer har sedan lanseringen ökat med 500 procent.
 • Antalet oberoende poddare och publicistföretag som nyttjar SPAN har vuxit med över 700 procent under de senaste två åren. NPR kan nämnas som den senaste utgivaren att gå med i nätverket.
 • Vi samarbetar med Patreon vilket gör det möjligt för kreatörer att utöka sin verksamhet genom direktinbetalningar från fans. Vi möjliggör också för fans att lyssna på Patreon-innehåll direkt på Spotify.

Nya och utökade Spotify Originals och Exclusives

Våra Spotify Original- och Exclusive-poddar nådde stor framgång 2022, med Case 63, The Joe Rogan Experience och Call Her Daddy som toppade listorna i årets Wrapped globalt. Nu när Anything Goes with Emma Chamberlain exklusivt finns på Spotify är vi hem åt fyra av de fem största poddarna i världen. I Sverige har IJustWantToBeCool med podden ”Vad?” nyligen flyttat in på Spotify.

Vi utökar vår katalog med nya poddar, inklusive The Riddler: Secrets in the Dark. Den senaste titeln följer Batman Unburied-serien och dess karaktärer i en helt ny berättelse som leds av Phantom 4 och filmskaparen, roman- och serieförfattaren David S. Goyer.

Vi introducerar också fler videopoddar där Forbidden Fruits med Julia Fox och Niki Takesh återvänder för en andra säsong och en exklusiv videopoddupplaga av programmet. Drew Afualos podcast The Comment Section blir exklusiv på Spotify från och med den 5 april.

Vi har också ingått ett exklusivt videosamarbete med Markiplier för att producera exklusiva videoavsnitt av Distractible och Go! My Favorite Sports Team med start idag. Vi ser vi fram emot att introducera miljontals nya lyssnare till videopoddar och har flera innovativa partnerskap på gång med Collab, Creative Juice, Get Engaged Media, Golden Child och Karat som tar med sina kreatörers videor till Spotify. Vi kommer även att släppa limiterade videoserier från Mindset Mentor exklusivt på Spotify.

Vi välkomnar kreatörer och artister “hem” till Spotify

Efter presentationen av Stream On öppnade vi dörrarna och välkomnade kreatörer till vårt campus i Los Angeles Arts District för vårt Play On-event där vi visade upp nya produkter, höll workshops och lät personerna som utvecklat verktygen på Spotify dela kunskaper om hur man bäst använder dem. Dessutom uppmärksammades Internationella kvinnodagen med ett särskilt showcase för kvinnliga kreatörer.

– Idag finns det mer än tio miljoner kreatörer på Spotify med över en halv miljard lyssnare i 184 länder. Tänk vilken otrolig potential det skapar för världens kreatörer. Oavsett var du befinner dig på din egen kreativa resa inom musik, poddar eller ljudböcker, så finns potentialen att nå en halv miljard människor. Den räckvidden blir ännu mer kraftfull med de nyheter vi har introducerat idag, säger Daniel Ek.

 

Framåtblickande uttalanden

Informationen ovan innehåller framåtblickande uttalanden. Alla påståenden förutom påståenden om historiska fakta är framåtblickande. Till exempel är orden “kommer”, “förväntar”, “potentiell” och liknande ord avsedda att identifiera framåtblickande uttalanden. Våra framåtblickande uttalanden är baserade på våra nuvarande förväntningar och ledningens övertygelse om framtida händelser och trender, och är föremål för risker och osäkerheter, av vilka många kan påverka vår verksamhet och vår verksamhet negativt. Detta inkluderar, men inte begränsat till, vår förmåga att attrahera och behålla användare och tjäna pengar på våra produkter och tjänster; konkurrens; risker förknippade med vår internationella verksamhet och tillväxt; risker förknippade med våra nya produkter eller tjänster och vår betoning på långsiktiga resultat framför kortsiktiga; vår förmåga att förutsäga, rekommendera och spela upp innehåll som våra användare tycker om; vår förmåga att upprätthålla integriteten hos vår tekniska struktur och system eller säkerheten för konfidentiell information; och andra risker som anges i våra anmälningar till United States Securities and Exchange Commission. Vi åtar oss ingen skyldighet att uppdatera framåtblickande uttalanden för att återspegla efterföljande händelser eller omständigheter.